Podcast „Justitia reala din Romania” Despre dosarul Revoluției 3 #revolutia #euiesinstrada #carlsonderomania #carlsontucker #eusunthaiduculmarius Vicentiu Marius Coltuc #podcast

Podcast "Justitia reala din Romania" Despre dosarul Revoluției 3
Podcast „Justitia reala din Romania” Despre dosarul Revoluției 3
@coltuc

Despre dosarul Revoluției 3 #revolutia #euiesinstrada #carlsonderomania #carlsontucker #eusunthaiduculmarius @coltuc @Anca Alexandrescu #dosarulrevolutiei @coltuc

♬ sunet original – coltuc

Procesul Revoluției 3 începe cu recuzarea judecătorului. Cum a ajuns dosarul de la o susținătoare a Legilor PSD ale Justiției la un fost ofițer „Doi și-un sfert”

Primul termen din Dosarul Revoluției 3 se va judeca vineri, 16 iunie, iar subiectul dezbaterilor cu ușile închise îl va constitui o cerere de recuzare formulată de una dintre părțile civile cu privire la judecătorul care a preluat dosarul, Ionel Laurențiu Beșu, un fost ofițer de poliție judiciară care a lucrat între anii 2006-2011 la DGIPI, fosta „Doi și-un sfert”, înființată după Revoluție chiar de Gelu Voican Voiculescu, unul dinte inculpați.

Dosarul Revoluției 3 îi are ca inculpați de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și gen.(r) Iosif Rus pentru infracțiuni contra umanității comise în perioada 22.12.1989 – 30.12.1989.

Până ca Iliescu și oamenii lui să fie judecați în acest dosar, dezbaterile se vor ține „la secret”, în procedura de cameră preliminară, în urma căreia judecătorul fie va constata legalitatea întocmirii rechizitoriului, fie va restitui dosarul la Parchet, așa cum s-a întâmplat în 2021.

Deși Dosarul Revoluției 3 se judecă de drept la Curtea de Apel București, cauza va fi strigată, de fapt, la Curtea Militară de Apel, din lipsă de spațiu.

Curtea Militară de Apel este instanța care a judecat câteva termene din Procesul Mineriadei (foto), la începutul anului 2018, până ca acest dosar să fie și el restituit la Parchet.

Cine este judecătorul din Dosarul Revoluției 3

În Dosarul Revoluției 3, primul termen în dosar a fost stabilit pe data de 29 iunie, apoi a fost introdus un termen intermediar, 16 iunie, pentru dezbaterea cererii de recuzare formulată de una dintre părți împotriva judecătorului Ionel Laurențiu Beșu, potrivit unor surse judiciare ale Ziare.com.

  • Magistratul este un fost absolvent al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” -Facultatea de Drept, promoția 2001.
  • Între anii 2001 și 2006 acesta a lucrat ca ofițer de poliție judiciară la IPJ Giurgiu, Serviciul de Investigații Criminale.
  • Din 2006 până în 2011, Ionel Laurențiu Beșu a activat ca ofițer al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI), apoi s-a mutat în magistratură, unde a urcat pe scara ierarhică de la Judecătoria Fetești, Judecătoria Giurgiu, până la Curtea de Apel București.

DGIPI este o structură a Ministerului de Interne care în primii ani după Revoluție purta numele de UM 0215 („Doi și-un sfert”), înființată de Gelu Voican Voiculescu ca serviciu de informații al MAI. UM 0215 a „fraternizat” cu minerii împotriva manifestanților din Piața Universității în iunie 1990, apoi a fost implicată în mai multe scandaluri politice.

De ce Ion Iliescu nu-i „de nasul” judecătorilor Înaltei Curți

Pe data de 24 februarie 2023, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis trimiterea „Dosarului Revoluţiei” la Curtea de Apel Bucureşti pentru soluţionare, decizia instanţei fiind definitivă.

Inițial, cauza fusese repartizată la Înalta Curte judecătoarei Cristina Eleni Marcu, un magistrat care, în 2019, s-a poziționat împotriva celor care criticau modificarea Legilor Justiției de către PSDALDE.

La termenul din data de 27 ianuarie – primul după ce Dosarul Revoluției s-a reîntors de la Secția Parchetelor Militare – judecătoarea Cristina Eleni Marcu a ridicat din oficiu excepția necompetenței Înaltei Curți de a judeca procesul.

Podcast „Justitia reala din Romania” Despre dosarul Revoluției 3

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x