judecatorii vor raspunde vreodata pentru abuzuri? PUIU POPOVICIU A FOST CONDAMNAT ABUZIV

http://[trustindex no-registration=google]

Am citi aseara si sunt siderat!

 

Pana cand judecatorii si procurorii fac tot de doresc in Romania?

Si platim tot noi!

Decizia a fost dispusa vineri, 26 mai 2023, de judecatoarea Adriana Pencea de la Curtea de Apel Bucuresti. Aceasta a admis in principiu cererea de revizuire formulata de Puiu Popoviciu impotriva sentintei CAB din 2016, ramasa definitiva la Inalta Curte in 2017 si a dispus rejudecarea cauzei in fond. De asemenea, judecatoarea Pencea a hotarat suspendarea executarii sentintei prin care omul de afaceri Puiu Popoviciu fusese condamnat, deci suspendarea executarii pedepsei.

Iata minuta incheierii CAB din 26 mai 2023 (dosar 8709/2/2022):

“In baza art.459 alin.7 Cod proc.pen coroborat cu art.453 alin.1 lit.a C.proc.pen. admite in principiu cererea de revizuire formulata de petentul-condamnat POPOVICIU GABRIEL AUREL impotriva s.p. nr. 115/F/23.06.2016 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia I Penala in dosarul nr. 9577/2/2012 definitiva prin d.p. nr. 266/A/02.08.2017 a I.C.C.J. Dispune rejudecarea cauzei in fond si in baza art. 43 alin.1 rap. art 26 C.proc.pen. trimite cauza la completul C4 Fond al Sectiei I Penale a Curtii de Apel Bucuresti in vederea discutarii reunirii laturii penale cu latura civila a dosarului 46/1/2020 cu termen la 30.06.2023. In baza art.460 alin.1 C.proc.pen. suspenda executarea sentintei penale nr. 115/F/23.06.2016 pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia I Penala in dosarul nr. 9577/2/2012 definitiva prin d.p. nr. 266/A/02.08.2017 a I.C.C.J. Definitiva in privinta admiterii in principiu. Cu contestatie in 48 de ore de la comunicare in privinta suspendarii executarii hotararii supuse revizuirii. Pronuntata in sedinta publica, azi, 26.05.2023. Document: incheiere finala (dezinvestire) 26.05.2023”

Amintim ca in 2 august 2017, Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat pe omul de afaceri Puiu Popoviciu la 7 ani inchisoare cu executare, pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mita in legatura cu asocierea firmei sale, SC BANEASA Investments SA, cu Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) din Capitala pentru un teren de 224 de hectare, unde au fost realizate investitii de sute de milioane de euro si mii de locuri de munca.

judecatorii vor raspunde vreodata pentru abuzuri? PUIU POPOVICIU

La fond, Popiviciu fusese condamnat, in iunie 2016, de judecatorul Corneliu Bogdan Ion Tudoran de la Curtea de Apel Bucuresti la 9 ani de inchisoare. Judecatorul Tudoran a motivat apoi sentinta pe lautura civila, la un an dupa pensionare, cand se afla internat la un sanatoriu de psihiatrie.

Dosarul a fost fabricat la DNA de fostul procuror Nicolae Marin.

Gabriel Popoviciu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Gabriel Popoviciu
Date personale
Nume la naștere Gabriel Aurel Popoviciu 
Născut  (63 de ani) 
BucureștiRomânia 
Cetățenie  România 
Ocupație om de afaceri 
Limbi vorbite limba română 

Gabriel Aurel „Puiu” Popoviciu (n. BucureștiRomânia) este un afacerist controversat din România[1]. În anul 2003, singurul an în care a fost inclus în „Top 300 Capital”, avea o avere estimată la cel puțin 100 de milioane de dolari americani.[2]

Familia și tinerețea[modificare | modificare sursă]

Este fiul profesorului universitar Aurel Popoviciu de la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agronomice din București.[3] Este ginere al fostului demnitar comunist Ion Dincă[2]. La începutul anilor 1980 s-a căsătorit cu Doina, fiica lui Ion Dincă, fost prim-vicepremier în „garda” ceaușistă din 1980 până în 1989[2].

Imediat după Revoluția de la 1989, Popoviciu a emigrat în Statele Unite ale Americii, stabilindu-se la New Jersey, însă după un timp a revenit în țară, pentru a dezvolta afaceri[1].

Afaceri[modificare | modificare sursă]

Primele afaceri în România, restaurante și francize[modificare | modificare sursă]

Revenit în România, a înființat compania „ComputerLand”, împreună cu celălalt ginere al lui Ion Dincă, Nicolae Badea, acționar la FC Dinamo București.[2] O altă afacere de început a lui Popoviciu a fost franciza Pizza Hut, rețea de restaurante cu afaceri de 10 milioane euro în anul 2008, lansată în 1994[1]. Prima unitate a fost cea din Dorobanți, iar în decembrie 2015 erau 18 astfel de restaurante.[4] Tot în regim de franciză, a adus în 1997 pe piața locală și lanțul de restaurante KFC, care în 2008 a avut afaceri de peste 40 milioane euro.[1]

A deținut la început și franciza „IKEA” în România, prin magazinul IKEA din București.[5] Începând cu anul 2010, IKEA România a devenit parte din IKEA Group, după 3 ani de operare sub franciză locală.[6]

Afaceri imobiliare și complexul Băneasa[modificare | modificare sursă]

Popoviciu este și al doilea proprietar de hoteluri din București (după George Copos), cele trei unități pe care le controlează: Howard Johnson Grand Plaza, Ramada Plaza și Ramada Park, înregistrând în anul 2008 venituri de aproximativ 28-29 milioane euro[1]. Popoviciu a participat și la privatizarea societăților: Comaliment, Herăstrău, A.S.D. Miorița și Practic (fosta ICL Alimentara)[7].

Controlează, alături de partenerul său de afaceri Radu Dimofte, cel mai important proiect imobiliar din București – mall-ul din Băneasa și proiectele de birouri și rezidențiale din zonă[5]. Valoarea totală a proiectului imobiliar „Băneasa” depășește 2 miliarde de euro[5]. Mai controlează clădiri și terenuri din București în zonele: Calea Victoriei, Dorobanți, Herăstrău sau Big Berceni[5].

Este promotor al celui mai mare proiect imobiliar din țară, „Băneasa Rezidențial”, care funcționează prin compania „Băneasa Investments” [8]. Proiectul este controversat datorită asocierii firmei cu Universitatea de Agronomie din București, care a pus la dispoziție terenul de 220 de hectare[8].

În martie 2009, a fost reținut la Direcția Națională Anticorupție, acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, acuzat că ar fi mituit conducerea Universității de Agronomie cu scopul de a primi spre folosință terenul pe care a dezvoltat complexul comercial Băneasa.[9] În același dosar a fost reținut și Cornel-Ilie Șerban (noul șef de atunci al DGIPI), acuzat de complicitate la favorizarea infractorului[9][10]. Petru Pitcovici, șeful Diviziei de Operațiuni din Direcția Generală Anticorupție, a fost de asemenea reținut, sub acuzația de favorizare a infractorului[9]. De asemenea, a mai fost reținut Alecu Ion Nicolae, fost rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, sub acuzația de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecințe deosebit de grave în formă continuată.[9]

Puiu Popoviciu a fost judecat si condamnat penal definitiv pentru o pagubă adusă statului de 300 de milioane de euro prin afacerea „Băneasa”.[11] În timp ce judecarea cauzei era în desfășurare, Popoviciu a apelat la avocatul Hunter Biden, care l-a pus în legătură cu Louis Freeh, fost judecător și fost director FBI și la acea dată partener la o mare firmă de avocatură. Dintr-un schimb de e-mailuri extrase dintr-un laptop abandonat de Hunter Biden reiese că Freeh era dispus să intervină pe lângă conducerea DNA în favoarea lui Popoviciu.[12] Nu este clar dacă acest lucru s-a întâmplat. Freeh a analizat cazul și a evidențiat câteva argumente pe care apărarea le-ar fi putut folosi în favoarea lui,[13] dar Popoviciu a fost în cele din urmă condamnat la 7 ani de închisoare în  la Înalta Curte de Casație și Justiție.[14] Decizia era definitivă și condamnatul, aflat în Regatul Unit, s-a predat autorităților britanice la aproape două săptămâni mai târziu.[15] Înalta Curte de Casație și Justiție a decis confiscarea definitivă a 224 de hectare din Băneasa pe care sunt construite: magazinul Ikeamall-ul Băneasa și Ambasada SUA din România.[16] Decizia a fost contestată, iar procesul se rejudecă la Curtea de Apel București.[17] Popoviciu a rămas însă în Regatul Unit, și a contestat cu succes decizia de extrădare, Înalta Curte de Justiție din Regatul Unit hotărând că nu a avut parte de un proces corect,[18] după ce avocații săi au argumentat că judecătorul care l-a condamnat în primă instanță este prieten cu Gigi Becali, un rival în afaceri al lui Popoviciu.[19]. Decizia de extradare nu este definitiva, apelul declarat de CPS urmand sa fie judecata in data de 16 mai 2023.

În anul 2018 Popoviciu a chemat în judecată Statul Român la Tribunalul Arbitral de la Washington solicitând daune de 300 de milioane de dolari, pe motiv că nu a beneficiat de un proces echitabil. În martie 2022 pretentiile acestuia au fost respinse, fiind obligat la plata cheltuielilor de judecată în valoare de 4,1 milioane de dolari.[20]

Gabriel Popoviciu este dat în urmărire de Poliția Română.[21]

În general, judecătorii sunt supuși unor mecanisme de responsabilitate și sunt supravegheați de diferite instituții, precum Consiliul Superior al Magistraturii sau instanțele de judecată superioare. Aceste mecanisme de responsabilitate au rolul de a asigura că judecătorii își îndeplinesc atribuțiile în mod corect și imparțial și că nu comit abuzuri în exercitarea funcției lor.

În cazul în care există suspiciuni sau dovezi solide cu privire la abuzuri comise de judecători, pot fi declanșate proceduri disciplinare sau penale împotriva lor, în funcție de natura abuzului. În unele țări, există chiar instanțe specializate sau comisii de anchetă care se ocupă exclusiv de investigarea și judecarea cazurilor de abuzuri săvârșite de judecători.

Cu toate acestea, procesul de responsabilizare a judecătorilor poate fi complex și dificil, deoarece aceștia beneficiază de anumite imunități și independență în exercitarea funcției lor. În plus, în unele sisteme judiciare, procesul de disciplinare a judecătorilor poate fi influențat de factori politici sau de corupție.

Este important să existe instituții și mecanisme robuste de control și responsabilizare pentru a asigura că judecătorii răspund pentru abuzurile săvârșite. Îmbunătățirea transparenței, independenței și integrității sistemelor judiciare poate contribui la asigurarea unui tratament corect și la sancționarea judecătorilor care comit abuzuri.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta cititi aici regulamentul: Termeni legali si conditii
1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
wpDiscuz
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Exit mobile version