Desi MCV ul este ridicat vom fi monitorizati la fel

Dupa ce ne-am vandut tara si politicienii care ne conduc au facut sluj in fata birocratilor de la Bruxelles care au dicatat pana si ce legi trebuie sa adoptam, Romania a scapat in sfarsit de infamul Mecanism de Cooperare si Verificare (MCV). Comisia Europeana a anuntat marti, 22 noiembrie 2022, ridicarea MCV.

 

 

Raportul, unul in care se ridica in slavi practic regimul Iohannis, este insa cat se poate de mincinos. Spre exemplu, ultimul raport MCV pentru Romania lauda lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, desi aceasta nu exista in realitate. De asemenea, in acelasi raport, este ridicata in slavi Agentia Nationala de Integritate (ANI), chiar daca activitatea acesteia este fantomatica si se limiteaza la functionari din linia a doua.

 

Pe de alta parte, raportul MCV contine trimiteri total neobisnuite la viitorul CSM despre care se afirma ca va putea sa asigure transparenta acestei institutii sau la noua conducere a Inspectiei Judiciare care va avea grija ca cercetarile disciplinare sa se deruleze in conformitate cu jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE). Evident, sunt laudate si noile Legi ale Justitiei prin care s-a dat liber la nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale, Comisia Europeana precizand ca Lergile Justitiei vor fi evaluate in cadrul PNRR.

 

 

Iata comunicatul Comisiei Europene, raportul MCV fiind atasat la finalul articolului:

 

 

“Astazi, 22 noiembrie, Comisia Europeana a adoptat cel mai recent raport privind masurile luate de Romania pentru a-si indeplini angajamentele privind reforma sistemului judiciar si combaterea coruptiei in cadrul mecanismului de cooperare si de verificare (MCV).

 

Raportul trece in revista progresele inregistrate in ceea ce priveste recomandarile restante si indeplinirea obiectivelor de referinta (benchmarks) ale MCV de la raportul MCV din iunie 2021. Raportul constata cu satisfactie eforturile semnificative depuse de Romania in vederea implementarii acestor recomandari prin noi acte legislative, politici si instrumente menite sa consolideze sistemul judiciar si combaterea coruptiei.

 

Comisia concluzioneaza ca Romania a inregistrat progrese suficiente in ceea ce priveste indeplinirea angajamentelor pe care si le-a asumat in cadrul MCV la momentul aderarii sale la UE si ca toate obiectivele de referinta pot fi inchise in mod satisfacator. Evaluarea tine totodata seama de evolutia situatiei statului de drept in UE si, in special, de implicarea deplina a Romaniei in ciclul raportului privind statul de drept.

 

De acum inainte, Comisia nu va mai monitoriza si nu va mai raporta cu privire la Romania in cadrul MCV, insa monitorizarea va continua in cadrul ciclului anual privind statul de drept. Raportarea va fi consolidata in Raportul anual al Comisiei privind statul de drept, la fel ca in cazul tuturor statelor membre.

 

 

Progresele inregistrate in ceea ce priveste reforma sistemului judiciar si combaterea coruptiei

 

 

Printre reformele importante se numara legile justitiei adoptate recent si o noua strategie pentru dezvoltarea sistemului judiciar. De asemenea, Comisia ia act de angajamentul Romaniei de a tine seama in cea mai mare masura de avizul Comisiei de la Venetia cu privire la legile justitiei si la alte aspecte, mai generale, in eventualitatea in care ar fi necesare actiuni suplimentare.

 

In ceea ce priveste combaterea coruptiei, institutiile de stat isi unesc fortele pentru a pune in aplicare o noua strategie nationala anticoruptie, iar pe parcursul anului 2021 si in 2022 au continuat sa se inregistreze rezultate pozitive in materie de eficacitate a investigarii si a sanctionarii coruptiei la nivel inalt. Parlamentul a imbunatatit procedura de ridicare a imunitatii politice, iar institutiile romane responsabile cu aplicarea normelor privind integritatea si conflictele de interese, precum si cu gestionarea si recuperarea activelor provenite din savarsirea de infractiuni au functionat in mod eficace.

 

In fine, Romania inregistreaza progrese rapide in ceea ce priveste revizuirea codurilor sale penale, precum si consolidarea cadrului sau de integritate. Finalizarea acestor reforme importante reprezinta, de asemenea, jaloane in cadrul Planului de redresare si rezilienta al Romaniei, iar Comisia va continua sa coopereze cu Romania in vederea realizarii cu succes a acestora, in concordanta cu legislatia UE si cu standardele internationale anticoruptie.

 

Este important ca Romania sa continue sa lucreze in mod consecvent la transpunerea in acte legislative concrete a angajamentelor restante specificate in raport si la continuarea punerii in aplicare a acestora, in cadrul ciclului anual al raportului privind statul de drept si cu sprijinul altor elemente ale setului de instrumente al UE privind statul de drept.

 

 

Etapele urmatoare

 

 

Punerea in aplicare efectiva a angajamentelor Romaniei si continuarea ritmului pozitiv al reformelor vor asigura faptul ca progresele inregistrate sunt durabile si ireversibile, permitand incheierea cu succes a MCV. Inainte de a lua o decizie finala, Comisia va tine seama de observatiile Consiliului, precum si de cele ale Parlamentului European. Comisia va reveni asupra acestei chestiuni atat in cazul Bulgariei, cat si al Romaniei in lunile urmatoare.

 

Ciclul anual al raportului privind statul de drept va permite Comisiei sa monitorizeze implementarea multora dintre reformele convenite, precum noul regim in urma desfiintarii Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie; functionarea Inspectiei Judiciare; resursele umane din sistemul judiciar; executarea hotararilor judecatoresti de catre administratia publica; impactul viitoarei revizuiri a legislatiei penale asupra eficacitatii luptei impotriva coruptiei, precum si evolutia cadrului de integritate si aplicarea acestuia, inclusiv de catre Parlament.

 

Acestea vor face parte din monitorizarea sistemului de justitie si a combaterii coruptiei, doi dintre pilonii principali ai rapoartelor. Unele dintre aceste aspecte au facut deja obiectul unor recomandari in ultimul raport privind statul de drept si, la fel ca in cazul tuturor statelor membre, vor face parte din procesul de monitorizare intreprins de Comisie in urma recomandarilor.

 

Obiectivele Romaniei in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta si alte oportunitati de asistenta in cadrul altor programe relevante ale UE, in special, vor contribui, de asemenea, la asigurarea faptului ca reformele in curs, precum cele privind codurile penale, vor elimina lacunele existente in legislatie si vor consolida eficacitatea luptei impotriva coruptiei”.

 

 

* Cititi aici Raportul MCV din 2022

Desi MCV ul este ridicat vom fi monitorizati la fel
Desi MCV ul este ridicat vom fi monitorizati la fel

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x