RUSINE:AMENDAMENTELE LA PENSIILE MAGISTRATILOR

RUSINE:AMENDAMENTELE LA PENSIILE MAGISTRATILOR
RUSINE:AMENDAMENTELE LA PENSIILE MAGISTRATILOR

 

 

pensiile in plata vor fi impozitate cu 30%, pe partea care depaseste salariul minim brut si care nu este supusa principiului contributivitatii;

– baza de calcul nu va mai viza veniturile din ultimele 12, ci va creste treptat la 300 luni (adica 25 de ani);

– procentul aferent bazei de calcul (valoarea pensiei din venituri) va fi de 65%, nu de 80% pentru personalul auxiliar de specialitate;

– personalul auxiliar din instante si parchete se va pensiona la 65 de ani;

– se va elimina treptat vechimea asimilata din alte profesii juridice;

– pensiile magistratilor vor fi plafonate la nivelul din septembrie 2017;

– actualizarea pensiilor nu se va mai face in functie de cresterea indemnizatiei.

Prezentam postarea de pe Facebook a premierului Nicolae Ciuca:

“Pensia fiecarui cetatean trebuie sa reflecte importanta muncii sale de o viata si contributia la sistemul public.

Modificarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu, aflat in dezbaterea Parlamentului, este necesara pentru ca Romania sa poata beneficia in continuare de cele aproape 30 de miliarde de euro din PNRR. Printr-o serie de amendamente pe care coalitia de guvernare si le asuma, corectam aceste inechitati si introducem reformele asupra carora ne-am angajat pentru ca Romania sa beneficieze de fondurile europene disponibile prin Planul National de Redresare si Rezilienta.

Se coreleaza varsta standard de pensionare cu sistemul public de pensii pentru a elimina exceptiile. Pentru diplomati si personalul auxiliar din instantele judecatoresti varsta standard de pensionare va creste la 65 de ani. Acelasi principiu se va aplica personalului militar, in mod etapizat, pana in 2035. De asemenea, se majoreaza esalonat, pana in ianuarie 2034, vechimea minima in specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariati – diplomati, functionari parlamentari, angajatii Curtii de Conturi.

Se reduce numarul beneficiarilor pensiilor de serviciu prin excluderea personalului asimilat, respectiv a personalului de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, angajatilor incadrati pe functii de executie specific in cadrul misiunilor diplomatice.

Veniturile din pensie trebuie sa fie proportionale contributiei la sistemul public si nicio pensie de serviciu nu va depasi venitul obtinut in perioada de activitate.

Se propune Parlamentului modificarea bazei de calcul pentru alinierea la sistemul public, incepand cu anul viitor. Daca in prezent erau avute in vedere veniturile din ultimele 12 luni, aceasta perioada va creste esalonat la 300 de luni.

Se reajusteaza procentul aferent unei baze de calcul de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari.

Pentru pensiile aflate in plata, se are in vedere aplicarea unui impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depaseste nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si excede aplicarii principiului contributivitatii. Sunt prevazute unele corelari pentru a respecta principiul contributivitatii, esential in legea pensiilor publice.

Printr-o alta propunere se elimina mecanismul de actualizare a pensiilor magistratilor odata cu cresterea indemnizatiilor brute lunare ale judecatorilor si procurorilor aflati in activitate. In plus, se va initia la nivelul Guvernului un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrati, avand in vedere ca celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017. De asemenea, se va reveni cu o initiativa privind recalcularea pensiilor magistratilor, aflate in plata, pentru a elimina inechitatile generate de diferentele de venituri.

Aceste amendamente vin in urma discutiilor purtate de ministrul Muncii la Bruxelles. Alaturi de Legea Pensiilor si Legea Salarizarii, completam astfel pachetul de reforme pe care Romania trebuie sa si-l asume in acest an prin PNRR, oferind sustenabilitate si echitate sistemului public de salarii si pensii”.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x