S-a rezolvat cu coruptia din Romania – Mita un tricou

 

Mita un tricou – subcomisarul Florentin Barbacariu, cunoscut de colegi ca „Barbi”

Mita un tricou-subcomisarul Florentin Barbacariu, cunoscut de colegi ca „Barbi”
Mita un tricou-subcomisarul Florentin Barbacariu, cunoscut de colegi ca „Barbi”

DIICOT precizează într-un comunicat ofiocial faptul că trei suspecți au fost arestați preventiv în acest dosar. „Structura Centrală a dispus reținerea pentru o durată de 24 ore a trei inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de mare risc, luare de mită, dare de mită, favorizarea făptuitorului, divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, accesul ilegal la un sistem informatic și conducere a unui vehicul având dreptul de a conduce suspendat.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2022, a fost constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de droguri de mare risc.

În vederea realizării scopului grupului infracțional organizat, membrii acestuia au organizat și coordonat tranzacții repetate cu droguri de mare risc (heroină).

După ce intrau în posesia drogurilor, heroina era pregătită pentru vânzare (fiind amestecată cu diferite substanțe, în vederea obținerii unor profituri cât mai mari) și, ulterior, comercializată în municipiul București, doar unor persoane în care membrii aveau deplină încredere.

În cursul urmăririi penale, la data de 15.04.2023, a fost identificat și indisponibilizat un transport de aproximativ un kilogram de heroină.

Cu privire la unul dintre inculpații reținuți în cauză, având calitatea de ofițer de poliție judiciară, s-a reținut că, în perioada noiembrie 2022 – aprilie 2023, a sprijinit grupul infracțional organizat prin acțiuni și inacțiuni.

În concret, în luna martie 2023, acesta a comunicat unuia dintre liderii grupului infracțional organizat faptul că este cercetat într-un dosar penal, transmițând atât obiectul dosarului, cât și persoanele vizate de respectiva cauză, sfătuindu-l cu privire la modalitatea în care să acționeze pentru a evita tragerea la răspundere penală.

În luna aprilie 2023, deși a luat cunoștință despre săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri având ca obiect cantitatea de aproximativ un kilogram de heroină, nu a luat măsurile necesare, potrivit atribuțiilor de serviciu, într-un dosar pe care îl avea în instrumentare, acordând sfaturi celorlalți doi inculpați cu privire la modul în care trebuie să acționeze pentru a evita tragerea la răspundere penală.

În cursul lunii martie 2023, inculpatul a divulgat, fără drept, informații nepublice, obținute prin accesarea bazelor de date, accesând, fără drept, sistemele informatice pe care sunt stocate bazele de date ale Ministerului Afacerilor Interne.

În realizarea aceleiași rezoluții infracționale, la sfârșitul lunii martie 2023, a primit de la liderul grupului infracțional organizat mai multe bunuri și, la data de 22.04.2023, a acceptat promisiunea acestuia de a-i da un telefon mobil, pentru a-l avertiza (prin divulgarea de informații cunoscute în virtutea atribuțiilor de serviciu), a-l proteja (prin neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu în cauze penale care îl priveau sau în cauze penale care priveau persoane din anturajul acestuia, aflate în instrumentarea sa) și a-l favoriza (prin sprijinul acordat în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor în cauze penale care îl priveau sau în cauze penale care priveau persoane din anturajul acestuia și în scopul împiedicării tragerii la răspundere penală), în legătură cu activitățile de trafic de droguri de mare risc desfășurate de acesta și ceilalți membri ai grupului infracțional din care acesta făcea parte.

La data de 09.05.2023, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalul București a dispus măsura arestului preventiv, pentru o perioadă de 30 de zile, față de cei trei inculpați”.

UPDATE 1 Potrivit unor surse apropiate anchetei, acuzațiile DIICOT privesc accesul ilegal la un sistem informatic, divulgarea, fără drept, de informații de serviciu și primirea unui tricou drept mită.

Denunțătorul, care era și sursă pentru ofițerul Barbacariu era colaborator al poliției în alt caz de trafic de droguri. Barbacariu a fost propus Tribunalului București pentru arestare preventivă.

„Probabil, cel mai bun polițist antidrog din București. Era un tip implicat, rezultate foarte bune, dar…după câte se pare, are probleme de integritate”, ne-a declarat un coleg al ofițerului reținut.

Potrivit surselor Presshub, Barbacariu ar fi fost denunțat de un inculpat cercetat în trecut chiar de ofițerul antidrog reținut marți.

 

Fără comentarii

DIICOT a refuzat să ofere detalii despre acest caz. BCCO este condusă de Bogdan Motoroiu, comisar susținut pe funcție de Vasile Costea, actualul șef al Direcției Operațiuni Speciale (DOS), structură care pune în practică mandatele de interceptare emise de judecători în vederea interceptării convorbirilor telefonice și a efectuării filajelor de orice fel.

Despre soția lui Motoroiu, Liliana Motoroiu, publicația Recorder a arătat că s-a pensionat la data de 1 februarie 2023 din funcția de șefa Direcției Securitatea Informațiilor din cadrul Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), după apariția unei anchete jurnalistice a publicației amintite.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x