MAGISTRATII SE VOR PENSIONA LA 65 ANI http://[trustindex no-registration=google]

MAGISTRATII SE VOR PENSIONA LA 65 ANI
MAGISTRATII SE VOR PENSIONA LA 65 ANI

 

 

Anunt bomba pentru judecatori si procurori: magistratii vor iesi la pensie la 65 de ani, asa cum se intampla in sistemul public de pensii!

 

Ministrul Muncii Marius Budai (foto) a facut publice luni, 22 mai 2023, modificarile agreate cu Comisia Europeana in legatura cu pensiile de serviciu. Budai a precizat ca va fi crescuta varsta de pensionare la 65 de ani, dar acest lucru se va intampla treptat. De asemenea, magistratii nu isi vor mai putea alege perioada la care sa se raporteze baza de calcul a pensiei, care va fi crescuta treptat la 25 de ani.

Pe de alta parte, Budai a explicat ca nicio pensie aflata in plata nu va scadea, in cazul in care aceasta nu depaseste salariul din activitate.

Iata declaratiile ministrului Muncii Marius Budai:

“S-au mai stabilit, pentru a indeplini Jalonul si a nu pune in pericol implementarea PNRR cateva criterii care sa apara in urmatoarele amendamente, astfel incat dupa ce trece legea si de Camera Deputatilor jalonul sa fie indeplinit. Aceste lucruri pe care vi le voi comunica acum sunt agreate deja cu Comisia Europeana, si daca aceste lucruri se intampla jalonul este considerat indeplinit.

Acele principii si criterii stabilite impreauna cu Comisia Europeana sunt urmatoarele:

– cresterea treptata a varstei de pensionare, in conformitate cu sistemul public de pensii pana la varsta de 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucreaza in Romania va trebui sa fie echivalent, sa nu fie deosebiri intre cei care lucreaza in anumite sisteme si cei care lucreaza in sistemul public de pensii, si vor avea o varsta de pensionare pana la 65 de ani, asa cum este prevazuta gradual si in legea din sistemul public de pensii;

– drepturile de pensie vor fi calculate prin cresterea treptata a perioadei de contributie asa cum este prevazut in sistemul public, astfel incat la finalul acestei perioade sa se ajunga treptat astfel incat raportarea sa fie la intreaga perioada. Deci nu vor mai fi alese anumite perioade din interiorul a ceea ce au contribuit, ci va fi raportare la intreaga perioada;

– cresterea treptata a vechimii necesare in specialitate pentru acele categorii care nu aveau deja aceasta raportare, pentru ca va aduceti aminte ca in proiectul initial am avut anumite raportari catre stagiul minim de cotizare, pentru cei care nu aveau aceasta obligatie in legea actuala;

– eliminarea unor categorii de indemnizatii si pensii stabilite si platite in baza unor legi speciale. Si acest lucru se face si s-a facut prin acea nepermitere de asimilare a perioadelor, astfel incat dupa cum stiti in lege este exemplul cu magistratii carora nu li se mai permite asimilare, ci 20 de ani cel putin in magistratura, pentru ca doar atunci ai acele interdictii si limitari ale unor drepturi. De asemenea, au fost exceptate unele categorii din functionarii publici parlamentari de la acest aspect.

Nu vor mai putea (n.r. – magistratii) sa isi aleaga perioada la care este raportata baza de calcul, dar acest lucru se intampla treptat. Vor fi la lege anexe care vor contine tabele, care in functie de luna si anul iesirii la pensie, vor avea perioade diferite. Daca s-a crescut de la o luna la 12 luni, prin proiectul de lege, vor fi o perioada treptata crescute acele 12 luni, transformate in ani, astfel incat va fi o crestere raportata la intreaga perioada de 25 de ani”.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x