Cum și-au majorat magistrații salariile cu 25%? Este corect?

Si un sunt bugetar,dar mi se taie!

Nu este corect!

În condițiile unei găuri în buget de 20 miliarde de lei, judecătorii de la instanța supremă, CSM și procurorii ar urma să primească salarii majorate cu 25%, recalculate retroactiv, pe ultimii cinci ani. Ministerul de Finanțe nu a fost informat că bugetul ar urma să acopere și această majorare.

Deși sunt cei mai bine plătiți bugetari, magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiției (ÎCCJ), procurorii Parchetului General (PG) precum și angajații Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și-au decis majorarea salariilor.

Majorările cu 25% ale salariilor se vor face retroactiv, începând cu data de 1 ianuarie 2018, veniturile fiind recalculate pe ultimii cinci ani. La acestea, se vor adăuga dobânda legală penalizatoare și indicele inflației.

Europa Liberă a solicitat Instanței Supreme ordinul semnat de șefa acesteia, Corina Alina Corbu, dar și anexele acestuia, unde sunt trecuți toți judecătorii actuali sau ieșiți la pensie care trebuie să primească bani pe ultimii 5 ani.

Ordinul șefei ÎCCJ, prin care salariile judecătorilor de la instanța supremă cresc cu 25%
Ordinul șefei ÎCCJ, prin care salariile judecătorilor de la instanța supremă cresc cu 25%

Instanța ne-a transmis doar ordinul, nu și anexele acestuia, susținând că salariile de bază ale personalului ÎCCJ sunt trecute pe site-ul instituției.

Din grilă rezultă că un judecător de la instanța supremă are un salariu brut lunar de 29.000 de lei, la care se adaugă trei sporuri – de condiții grele, de suprasolicitare neuropsihică și de confidențialitate – în valoare totală de 8.000 de lei net.

Ordinul transmis de ÎCCJ se bazează pe o decizie a Tribunalului Dâmbovița, confirmată de Curtea de Apel Ploiești, în aprilie 2021.

De unde a pornit totul

În februarie 2020, 65 de judecători și magistrați asistenți au dat în judecată instituția pentru care lucrează, respectiv Înalta Curte de Casație și Justiției (ÎCCJ). Ei cereau recalcularea salariilor, în sensul majorării acestora cu 25%.

Motivul invocat este acela că fac parte din familia ocupațională „Justiție” la fel precum consilierii de probațiune.

„Exemplu” de celeritate

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Dâmbovița în aprilie 2020, în plină pandemie și s-a judecat în trei termene, unul dintre ele fiind pentru o chestiune procedurală. La instanța superioară, Curtea de Apel Ploiești, dosarul s-a judecat într-un singur termen.

În baza aceluiași proces, după modelul Alinei Corbu, procurorul general al României, Alex Florența, a semnat un ordin similar, prin care salariile tuturor procurorilor din țară se calculează la valoarea de referință de 605 lei, începând cu 7 decembrie 2018 până la zi.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x