Modificarea Codului penal a fost adoptata in forma propusa de ministrul Justitiei Catalin Predoiu plus SRI in anchete

Modificarea Codului penal a fost adoptata Catalin Predoiu plus SRI

 

Miercuri, 5 aprilie 2023, Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege privind modificarea Codului de procedura penala. Au fost inregistrate 168 “pentru”, 75 “impotriva” si 20 de abtineri.

Forma adoptata de Camera Deputatilor este cea propusa de ministrul Justitiei Catalin Predoiu, care prevede reintroducerea SRI in dosarele penale de coruptie. Adica refacerea “Binomului SRI-DNA”, ca pe vremea Laurei Kovesi (foto dreapta) si a lui Florian Coldea (foto stanga).

Initial, coalitia de guvernamant PSD-PNL-UDMR propusese mai multe amendamente la proiectul de modificare a Codului de procedura penala, prin care se restrangea implicarea serviciilor in dosarele penale doar la o serie de infractiuni precum cele contra persoanei sau care pun in pericol sanatatea publica, insa aceeasi coalitie a renuntat brusc la amendamentele adoptate (click aici pentru a citi), permitand asadar reintroducerea SRI in anchetele de coruptie.

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputatilor va fi atacat la CCR, un anunt in acest sens fiind facut deja de presedintele AUR George Simion (click aici pentru a citi).

Abuz in serviciu ca pe vremuri

In aceeasi sedinta de miercuri, 5 aprilie 2023, Camera Deputatilor a adoptat si modificarea Codului penal. Proiectul de lege privind modificarea Codului penal a fost la randul sau votat cu o majoritate ampla: 191 voturi “pentru”, 66 voturi “impotriva” si 12 abtineri.

Forma votata este din nou cea propusa de ministrul Justitiei, care nu instituie un prag la infractiunea de abuz in serviciu, asa cum ceruse CCR. Practic, orice persoana acuzata de abuz in serviciu va putea fi condamnata la inchisoare, cu executare sau suspendare, chiar si in cazul unor prejudicii infime, de cateva mii de lei, situatii in care in mod evident putea atrage doar raspunderea civila, la fel ca in alte state europene.

Amintim ca si in acest caz coalitia de guvernamant propusese anumite modificari. Initial, Senatul instituise un prag de 250.000 de lei (50.000 de euro) la abuzul in serviciu. In urma protestelor a cateva zeci sau sute de adepti #rezist in Piata Victoriei, a scandalului facut de USR si a supararii sefei Parchetului European Laura Kovesi, ministrul Justitiei Catalin Predoiu a anuntat ca va propune un prag de 9.000 de lei. In prima faza coalitia a dat impresia ca a convenit sustinerea pragului de 9.000 de lei, pentru ca apoi discutiile sa reinceapa in sensul introducerii unui prag de 6.000 de lei. Totul s-a incheiat marti seara, 5 aprilie 2023, cand in timpul sedintei Comisiei juridice din Camera Deputatilor coalitia a anuntat ca retrage toate amendamentele, sustinand astfel proiectul de lege care nu prevede prag la abuzul in serviciu (click aici pentru a citi).

Doua proiecte neconstitutionale

Cert este ca ambele proiecte de lege, cel privind modificarea Codului penal si Codului de procedura penala, sunt profund neconstitutionale, in conditiile in care ele nu respecta deciziile anterioare ale CCR care au eliminat SRI din dosarele de coruptie si au cerut prag la abuzul in serviciu. Asadar, in mod normal, cele doua proiecte de lege ar trebui sa pice la CCR, asta daca nu cumva si Curtea Constitutionala se va fi predat.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta cititi aici regulamentul: Termeni legali si conditii
wpDiscuz
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Exit mobile version