Cum se rezolva legal de Romania cazul canalului Bastroe din Ucraina

Cum se rezolva legal de Romania cazul canalului Bastroe din Ucraina

Nu sunt specialist,dar am citit ca se poate rezolva asa:

În calitate de țară terță, România poate juca un rol important în medierea și rezolvarea conflictului referitor la canalul Bastroe din Ucraina, dar nu are puterea să ia decizii unilaterale în această problemă.

În primul rând, România poate impulsiona implicarea Uniunii Europene și a altor organizații internaționale, cum ar fi Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), în medierea și negocierea unei soluții acceptabile pentru toate părțile implicate.

În plus, România poate continua să coopereze cu Ucraina prin furnizarea de ajutor umanitar și sprijin logistic în ceea ce privește necesitățile de apă ale regiunilor afectate de criza canalului Bastroe.

De asemenea, România poate încuraja dezvoltarea unor acorduri bilaterale și regionale de cooperare în domeniul aprovizionării cu apă și protecției mediului cu Ucraina și alte țări vecine, pentru a evita escaladarea altor posibile conflicte.

În cele din urmă, soluția legală și durabilă pentru conflictul canalului Bastroe din Ucraina trebuie să fie găsită prin intermediul unui proces de mediere și negociere care să respecte principiile dreptului internațional și să fie acceptabilă pentru toate părțile implicate.

Explicațiile Ucrainei în scandalul cu România privind dragarea Canalului Bâstroe

Ucraina nu a încălcat niciun acord prin adâncirea canalului Bâstroe de la Dunăre, pentru a-şi majora exporturile de alimente de la porturile sale fluviale, şi este pregătită să-i arate României activitatea desfăşurată, a declarat miercuri ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina, Iuri Vaskov, citat de Reuters. Explicațiile vin în contextul în care Bucureștiul a cerut Kievului să stopeze imediat lucrările de dragaj pe Bâstroe în cazul în care acestea nu au ca scop exclusiv întreținerea căii de navigație și a cerut accesul de urgență în zonă pentru a verifica ce lucrări au fost făcute.

Nu este o nouă construcţie, ci o adâncire operaţională

  • „Am notificat oficial partea română în august 2022 că vom efectua operaţiuni de dragare, cum ar fi eliminarea sedimentelor, şi nu am primit comentarii”, a afirmat Vaskov, într-un interviu acordat Reuters.

La mijlocul anilor ’90 canalul avea o adâncime de 6,5 metri, dar în ultimii ani Ucraina nu a efectuat operaţiuni de dragare, ceea ce a avut ca rezultat acumularea de aluviuni.

  • „Nu vedem nicio problemă – nu este o nouă construcţie, ci o adâncire operaţională”, a declarat Vaskov, adăugând că operaţiunile de dragare sunt menite să menţină canalul suficient de adânc pentru a permite nave cu un pescaj de până la 6,5 metri.

Ucraina transportă cereale pe canalul Bâstroe, deoarece dezvoltă rute alternative pentru exporturile sale, în timp ce accesul la porturile sale de la Marea Neagră a fost limitat de la invazia Rusiei.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta cititi aici regulamentul: Termeni legali si conditii
1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
wpDiscuz
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Exit mobile version