Proiectul lui Predoiu limiteaza categoriile de inculpati ce pot primi despagubiri dupa ce au fost arestati si apoi achitati sau clasati definitiv
INCREDIBIL!
„Dreptul la repararea pagubei in cazul privarii nelegale sau injuste de libertate
(1) Are dreptul la repararea pagubei si persoana fata de care, in cursul procesului penal, s-a dispus o masura preventiva privativa de libertate, daca: a) masura a fost constatata ca nelegala; b) pentru infractiunea care a justificat luarea masurii s-a dispus in temeiul art. 16 alin. (1) lit. a) – d) clasarea sau achitarea, cu exceptia cazului in care solutia s-a dispus ca urmare a dezincriminarii faptei savarsite.
(2) Situatiile prevazute la alin. (1) se dovedesc prin ordonanta procurorului de revocare a masurii retinerii ori de clasare, prin incheierea definitiva a judecatorului de drepturi si libertati, a judecatorului de camera preliminara ori a instantei de judecata, de revocare a masurii preventive privative de libertate ori prin care s-a constatat incetarea de drept a acesteia, sau, dupa caz, prin hotararea definitiva de achitare.
(3) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. b), persoana nu este indreptatita sa ceara repararea de catre stat a pagubei suferite daca, prin declaratii mincinoase sau in orice alt fel, a determinat luarea masurii preventive privative de libertate, in afara cazurilor in care a fost obligata sa procedeze astfel”.
Ministrul n-a avut argumente convingatoare
Incheiem, amintind ca Ministerul Justitiei a fost somat sa elimine din proiect sintagma „cu exceptia cazului in care solutia s-a dispus ca urmare a dezincriminarii faptei savarsite”, deoarece nesocoteste Decizia CCR 136/2021. Luarea de pozitie a venit chiar de la avocatul Cristian Zeiler, cel care a obtinut din partea Curtii Constitutionale decizia de mai sus (click aici pentru a citi). In replica, ministerul lui Catalin Predoiu a transmis ca ideea a fost adoptata intr-un „grup de lucru interinstitutional” (click aici pentru a citi).
* Cititi aici intregul proiect de amendare a CPP