City Insurance nu a fost un faliment provocat de un prost management

 

Un document confidențial trimis statului român de autoritățile fiscale de la Londra, al cărui conținut Libertatea îl face azi public, descrie schemele financiare care susțin că City Insurance nu a fost un faliment provocat de un prost management, ci o fraudă premeditată, la proporții fără precedent. Mecanismul este descris.

Înșelarea plătitorilor de asigurări din România a durat cel puțin 5 ani, până când schema piramidală City s-a prăbușit. Totul s-a petrecut sub supravegherea și controlul responsabililor din ASF.  Cele mai recente date financiare arată că, până la 31 decembrie 2022, statul român „a plătit 603 milioane de lei (n.r. – 120 de milioane de euro) către 64.500 de creditori de asigurări de la City Insurance”, după cum a răspuns Fondul de Garantare a Asiguraților la o solicitare a redacției.

Încă 200.000 de cereri de la asigurații City sunt în procesul de așteptare, evaluare și analiză. Toate costurile sunt achitate prin creșterea din 2022 a prețului la polițele plătite de români. Și bugetele autorităților statului sunt concepute pe anticiparea că polițele vor crește din nou în 2023. Au trecut 19 luni de când frauda a fost descoperită și 14 luni de când lui City i s-a ridicat autorizația de funcționare.

 

În timp ce în România nimeni dintre responsabili nu a fost nominalizat și nu au fost lămurite faptele, iar dosarul e în continuare în cercetare la procurori, Libertatea publică astăzi informații dintr-un document confidențial sosit din Marea Britanie, emis de Financial Conduct Authority, în care se indică firme și nume de oameni implicați „pe filiera spălării de bani”.  Ce s-a întâmplat la începutul anului De la 1 ianuarie 2023, statul a mărit de la 2,5% la 4% contribuția pe care toate companiile din piața de asigurări sunt obligate să o verse lunar către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA). Din FGA primesc bani oamenii și firmele rămase neplătite în urma falimentelor companiilor de asigurări. La rândul lor, ca să suporte mărirea impusă de Fond, firmele scumpesc prețurile polițelor, pe care le achită clienții lor, toate persoane fizice sau juridice asigurate în România. E vorba de milioanele de oameni care plătesc poliția obligatorie RCA și de celelalte asigurări – de locuință, de viață, de bunuri, de boală, de studii, de afaceri pentru firme și altele. Statul achită 60 de milioane de lei pe lună pentru falimentul City  Anul trecut, pe această vreme, contribuția către Fondul de stat era de patru ori mai mică. În 17 februarie 2022, contribuția a crescut de la 1% la 2,5%, iar acum a ajuns la 4%. Mărirea vine după ce, potrivit datelor oficiale furnizate de Fond către Libertatea, în ultimele 6 luni plățile făcute de stat în cazul City Insurance au fost, în medie, de aproape 60 de milioane de lei lunar.

City Insurance nu a fost un faliment provocat de un prost management
City Insurance nu a fost un faliment provocat de un prost management
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x