Inalta Curte l-a salvat pe judecatorul Cristi Vasilica Danilet

DE CE?

 Inalta Curte l-a salvat pe judecatorul Cristi Vasilica Danilet
Inalta Curte l-a salvat pe judecatorul Cristi Vasilica Danilet

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis luni, 12 decembrie 2022, recursul formulat de Cristi Vasilica Danilet si a dispus inlcuirea sanctiunii constand in excluderea din magistratura cu sanctiunea constand in “avertisment”. Decizia a fost luata de Completul de 5 judecatori nr. 2 in materie civila pe anul 2022, care, potrivit datelor existente pe siteul Inaltei Curti ar fi condus de sefa ICCJ Corina Corbu .

 

Amintim ca in 13 decembrie 2021, Cristi Vasilica Danilet a fost exlcus din magistratura de Sectia pentru judecatori a CSM pentru abaterea disciplinara art. 99 lit. a) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Este vorba despre “manifestarile care aduc atingere onoarei sau probitatii profesionale ori prestigiului justitiei, savarsite in exercitarea sau in afara exercitarii atributiilor de serviciu” in legatura cu clipurile video postate de Danilet pe reteaua TikTok, in care judecatorul se filma in timp ce facea diverse activitati, precum saritul in piscina sau tunderea gardului viu. Hotararea CSM a fost luata cu opiniile sepaerate ale judecatoarelor Gabriela Baltag si Evelina Oprina, care au optat pentru reducerea salariala, si ale judecatorilor Andrea Chis si Mihai Balan care au optat pentru respingerea actiunii Inspectiei Judiciare.

 

Chiar daca excluderea din magistratura a fost anulata de ICCJ, trebuie spus ca Danilet a primit o pedeapsa similara in alte doua dosare discplinare in care inca nu s-a judecat recursul pe care l-a formulat. Pana la judecarea recursului, Danilet ramane suspendat din functie.

 

 

Iata minuta deciziei civile a ICCJ nr. 278 din 12 decembrie 2022 privind admiterea recursului formulat de Cristi Vasilica Danilet (dosar 1734/1/2022):

 

 

“Respinge exceptia inadmisibilitatii si exceptia lipsei de interes a recursului declarat de Inspectia Judiciara, invocate de domnul judecator Danilet Vasilica-Cristi. Admite recursul declarat de domnul judecator Danilet Vasilica-Cristi impotriva Hotararii nr. 28J din 13 decembrie 2021, pronuntate de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr. 25/J/2021. Caseaza in parte Hotararea nr. 28J din 13 decembrie 2021, pronuntata de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr. 25/J/2021. In baza art. 100 lit. a) din Legea nr. 303/2004, aplica domnului Danilet Cristi Vasilica – judecator la Tribunalul Cluj sanctiunea disciplinara constand in „avertisment” pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. a) din aceeasi lege.

 

Mentine celelalte dispozitii ale hotararii atacate.

 

Respinge, ca nefondat, recursul declarat de Inspectia Judiciara impotriva Hotararii nr. 28J din 13 decembrie 2021, pronuntata de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr. 25/J/2021. Respinge, ca nefondat, recursul declarat de domnul judecator Danilet Vasilica-Cristi impotriva incheierilor de sedinta din 3 noiembrie 2021, 17 noiembrie 2021 si 8 decembrie 2021, pronuntate de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr. 25/J/2021. Definitiva. Pronuntata astazi, 12 decembrie 2022, prin punerea solutiei la dispozitia partilor de catre grefa instantei, conform art. 402 din Codul de procedura civila”.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x